Pse adoleshentët pëlqejnë tatuazhet dhe shpimet e trupit?

Të rinjtë bëjnë tatuazhe dhe piercing për shumë arsye. Për shembull, ata mund të duan të:

 • bëni një deklaratë të modës
 • të jenë si moshatarët e tyre
 • shprehin identitetin dhe individualitetin
 • shënojnë një ngjarje të rëndësishme në jetën e tyre
 • tregojnë besnikëri ose lidhje me një grup ose kauzë të caktuar
 • protestojnë kundër vlerave të prindërve ose të familjes së tyre
 • të jenë pjesë e një riti tradicional kalimi për grupin e tyre kulturor.

Do të shihni shumë njerëz, të rinj e të vjetër, me piercing dhe tatuazhe. Edhe nëse keni ndjenja të përziera, mund t’ju ndihmojë të dini se shumë njerëz ndihen mirë me to – ose as nuk i vërejnë ato.

Tatuazhet: çështje ligjore

Ligjet për adoleshentët, tatuazhet dhe shpimet e trupit ndryshojnë në Australi.
Në  Victoria, Australia e Jugut, Tasmania dhe Queensland , është një vepër penale për një tatuazhist të bëjë tatuazhe për dikë nën 18 vjeç.
Në Territorin e  Kryeqytetit Australian dhe Uellsin e Ri Jugor , adoleshentët nën 18 vjeç duhet të marrin lejen e prindërve të tyre për tatuazhe. Si prind, ju duhet të jepni lejen tuaj personalisht ose me shkrim, dhe duhet të thoni se për çfarë lloj tatuazhi jeni dakord dhe ku.
Australinë Perëndimore , adoleshentët duhet të jenë mbi 16 vjeç dhe të kenë lejen e prindërve për tatuazhe. Leja duhet të jetë me shkrim dhe duhet të shpjegojë llojin e tatuazhit që pranoni dhe ku.
Territorin Verior , nuk ka rregulla specifike për të bërë një tatuazh. Në praktikë, tatuazhistët kanë standardet e tyre të industrisë, dhe adoleshentëve shpesh u kërkohet të marrin lejen e prindërve për tatuazhe.

Trupi-piercing: çështje ligjore

Zonat jointime
Në Territorin e Kryeqytetit Australian, Territorin Verior dhe Queensland , adoleshentët nën 18 vjeç mund të bëjnë piercing trupi nëse mund të bëjnë një gjykim të shëndoshë dhe të arsyeshëm për to.
Në  Australinë Perëndimore , adoleshentët nën 18 vjeç mund të bëjnë piercing me lejen e prindërve të tyre.
Tasmania, Victoria, Australia Jugore dhe Uellsi i Ri Jugor , adoleshentët nën 16 vjeç kanë nevojë për lejen e prindërve të tyre për piercing. Si prind, ju duhet të thoni se ku mund të jetë shpimi i trupit.
Zonat intime
Uellsin e Ri Jugor , shpuesit e trupit nuk lejohen t’u bëjnë adoleshentëve nën 16 vjeç piercing në zona intime, si organet gjenitale ose thithkat, edhe nëse adoleshentët kanë lejen e prindërve.
Queensland, Tasmania, Victoria, Australia e Jugut dhe Australia Perëndimore , shpueset e trupit nuk lejohen t’u bëjnë adoleshentëve nën 18 vjeç piercing në zona intime, edhe nëse adoleshentët kanë lejen e prindërve.
Në Territorin e Kryeqytetit Australian dhe Territorin Verior , nuk ka rregulla specifike për shpimet në zonat intime.

Bisedoni me fëmijën tuaj për tatuazhet dhe shpimet e trupit

Nëse fëmija juaj dëshiron të bëjë një piercing të trupit ose një tatuazh, biseda për këtë së bashku është një hap i parë i mirë. Këtu janë disa ide për t’ju ndihmuar të keni një bisedë pozitive me fëmijën tuaj.
Zgjidhni një kohë për të biseduar
Ju mund ta ndihmoni bisedën të shkojë mirë duke caktuar një kohë për të folur me fëmijën tuaj. Duhet të jetë një kohë kur të dy mund të mendoni dhe të flisni me qetësi pa u ndërprerë.
Dëgjoni fëmijën tuaj
Filloni duke dëgjuar këndvështrimin e fëmijës suaj. Fëmija juaj ka më shumë gjasa të jetë i hapur me ju nëse mendon se i vlerësoni mendimet dhe ndjenjat e tij. Lëreni fëmijën tuaj të flasë se pse dëshiron një tatuazh ose piercing dhe pse është e rëndësishme për të. Mundohuni të respektoni pikëpamjen e fëmijës tuaj, edhe nëse nuk jeni dakord me të.
Flisni për ndjenjat tuaja
Është në rregull t’i tregoni fëmijës tuaj se si ndiheni për tatuazhin ose shpimin e trupit. Ju mund të ndiheni mirë për këtë, mund ta urreni vërtet idenë ose ndjenjat tuaja mund të jenë diku në mes.
Nëse keni ndjenja negative për tatuazhet ose shpimet e trupit, fëmija juaj mund të jetë më i gatshëm t’i dëgjojë ato nëse ju i ‘zotëroni’ me qetësi ndjenjat tuaja, në vend që të përpiqeni t’i vendosni vlerat tuaja fëmijës tuaj ose t’i tregoni fëmijës tuaj se çfarë të bëjë. Për shembull, ‘Nuk më pëlqen ideja që ti të bësh një tatuazh në moshën 16-vjeçare, sepse mund të vendosësh që nuk të pëlqen në 5 vjet. Dhe atëherë do të jetë e vështirë dhe do t’ju kushtojë shumë para për ta hequr qafe atë’.
Diskutoni çështjet ligjore
Është një ide e mirë të flisni për çështjet ligjore që lidhen me tatuazhet dhe shpimet në shtetin tuaj. Fëmija juaj mund të mos e dijë se nuk mund të bëjë një tatuazh deri në një moshë të caktuar.
Kërkoni kompromis
Nëse fëmija juaj dëshiron një tatuazh shumë të dukshëm ose shumë të madh ose shpim të trupit që ju nuk dëshironi që ai të bëjë, ju mund të bëni kompromis për madhësinë ose vendndodhjen e tij. Një tjetër opsion mund të jetë vonimi i tatuazhit ose shpimi i trupit derisa fëmija juaj të rritet. Për shembull, ju mund të ofroni të paguani për të për ditëlindjen e 18-të të fëmijës suaj, nëse ai ende dëshiron një të tillë.
Vlen të jeni të kujdesshëm për ndalimin e plotë të tatuazheve ose shpimeve të trupit, sepse kjo mund të rezultojë që fëmija juaj të marrë një të tillë gjithsesi, por pa marrë masat e duhura të sigurisë.
Bisedoni me dikë që ka një tatuazh
Ju dhe fëmija juaj mund ta gjeni të dobishme të flisni me dikë që ka një tatuazh ose një piercing për të marrë një pamje të ndryshme. Ju mund të pyesni se si ndihej personi për tatuazhin ose shpimin e trupit në fillim dhe si ndihet ai tani për këtë. Ju gjithashtu mund të pyesni nëse ka pasur pasoja negative ose nëse personi do t’i bënte gjërat ndryshe tani.

Tatuazhet dhe shpimet e trupit: rreziqe

Bërja e një tatuazhi ose piercing trupi vjen me disa rreziqe. Kjo perfshin:

 • infeksionet bakteriale
 • sëmundje të rënda infektive si hepatiti B, hepatiti C dhe HIV
 • plagët e trasha të quajtura keloid (këto janë më të zakonshme tek njerëzit me lëkurë më të errët)
 • reaksione alergjike
 • shpërthimet e ekzemës
 • sëmundjet e mishrave të dhëmbëve ose dëmtimi i dhëmbëve nga shpimet e gojës.

Njerëzit që kanë kushte të caktuara ose përdorin ilaçe të caktuara kanë një rrezik më të lartë të infeksionit ose komplikimeve, kështu që ata duhet të shmangin shpimet e trupit ose tatuazhet. Nëse kjo tingëllon si fëmija juaj, është mirë të kontrolloni me mjekun e tyre të përgjithshëm nëse bërja e një tatuazhi është e sigurt.

Tatuazhet dhe shpimet e trupit: konsiderata të tashme dhe të ardhshme

Ka disa gjëra të tjera për të cilat ia vlen të flisni me fëmijën tuaj nëse ai dëshiron një tatuazh ose piercing. Këto janë:

 • kujdesi për piercing ose tatuazh në javët ose muajt e parë, ndërsa ai shërohet
 • heqja e një tatuazhi në të ardhmen – për shembull, kosto, dhimbje dhe vështirësi
 • gjetja e një pune – për shembull, si një tatuazh i fytyrës ose piercing mund të ndikojë në perspektivat e punës së fëmijës suaj
 • ndjen keqardhje në të ardhmen nëse tatuazhi është me emrin e një ish-partneri.

Tatuazhet dhe shpimet e trupit: shëndeti dhe siguria

Nëse jeni dakord që fëmija juaj të bëjë një tatuazh ose piercing, ose nëse fëmija juaj do ta bëjë një të tillë pavarësisht se çfarë thoni, mbrojtja e  shëndetit dhe sigurisë së tij është e rëndësishme . Ju mund ta bëni këtë duke e ndihmuar fëmijën tuaj të kërkojë një tatuazhist ose shpues trupi i cili:

 • përdor doreza
 • sterilizon të gjitha pajisjet
 • përdor gjilpëra të reja për çdo klient
 • ka staf me kualifikimet dhe licencat përkatëse.

Ju gjithashtu mund të flisni me fëmijën tuaj për rreziqet e tatuazheve të bëra vetë dhe në oborrin e shtëpisë ose shpimet e trupit.
Disa prindër kërkojnë referenca përpara se të zgjedhin një tatuazhist ose marrin rekomandime nga miqtë që kanë pasur përvoja të mira.
Nëse e keni të vështirë të flisni për tatuazhet ose shpimet e trupit me fëmijën tuaj, artikujt tanë mbi negocimin, menaxhimin e konflikteve, zgjidhjen e problemeve dhe bisedat e vështira mund t’ju ndihmojnë.

Për të rriturit, ideja për të bërë një piercing trupi mund të mos jetë diçka për të cilën mendojmë shpesh. Në fakt, në varësi të vendit ku është piercing, mund të na shkaktojë edhe probleme si p.sh. të ndikojë në pozicionin tonë të punësimit. Megjithatë, adoleshentët kanë çdo të drejtë të jenë më të gjallë dhe të shkujdesur, veçanërisht kur bëhet fjalë për diçka në modë, siç është një piercing. Por si duhet të reagojnë saktësisht prindërit? A duhet të ngrini supet dhe t’i lini ata të bëjnë një piercing për sa kohë që ata paguajnë për të? Apo ka ndonjë mënyrë për të qenë më mbështetës për të gjithë këtë?
Kjo mund të jetë një kohë e vështirë për disa prindër. Nëse nuk jeni të sigurt se si të reagoni ose si të tregoni mbështetjen tuaj, atëherë ne kemi bashkuar këtë postim për t’ju ndihmuar.

A duhet të shqetësohem nëse adoleshenti im pyet për të bërë një piercing?

Jo vecanerisht. Disa të rritur mund të jenë të shqetësuar sepse ata ende besojnë se piercings kanë konotacione negative të lidhura me to. Megjithatë, ky nuk është më rasti. Ndonëse ka shumë kompani që nuk do të punësojnë dikë vetëm me piercing, kjo nuk do të thotë se fëmija juaj do të shmanget nga shoqëria vetëm sepse ka një piercing.
Në fakt, piercing-et janë tepër në modë dhe i japin fëmijës tuaj një shans të shprehet me modën e tyre. Ato duhet të konsiderohen si aksesorë që mund të hiqen kurdoherë. Ato nuk e përcaktojnë fëmijën tuaj për jetën dhe nuk duhet parë si diçka e përhershme që nuk mund të hiqet ose ndryshohet për diçka tjetër.
Megjithatë, nëse fëmija juaj e ka bërë vetë të gjithë këtë hulumtim dhe po tregon se është përgjegjës për këtë, atëherë mund të besoni se ai është serioz për të bërë një piercing. Nëse fëmija juaj ju ka treguar për të gjitha rreziqet, ka gjetur tashmë një sallon me reputacion me mbulimin e duhur të sigurimit (shih Agjencinë Detare për më shumë detaje rreth kësaj) dhe madje ka folur për motivet e tij për të bërë një piercing, atëherë kjo është një shenjë e mirë. që ju mund t’u besoni atyre. Nëse një fëmijë përpiqet të bindë prindërit për diçka të tillë, mund të jeni të qetë duke e ditur se nuk është një vendim i papritur që ai ka marrë brenda natës.
Nëse fëmija juaj ju pyet papritmas për të bërë një piercing, atëherë ju mund të dëshironi të mbani për një kohë për të parë se cilat janë motivimet e tyre. Ka disa fëmijë që duan të luajnë me ide të ndryshme, por mund të përfundojnë ose të pendohen për zgjedhjet e tyre më vonë në të ardhmen. Nëse fëmija juaj është i prirur të provojë gjëra të reja dhe më pas t’i harrojë ato, atëherë duhet të prisni të shihni nëse kjo është vetëm një fazë apo një ide e vogël që ai dëshiron të provojë. Mos harroni se një piercing është një angazhim afatgjatë që kërkon pak kohë për t’u shëruar përpara se të bëhet rehat. Nëse është e mundur, prisni që fëmija juaj të mendojë për idenë për disa ditë apo edhe javë përpara se të bini dakord me të.

A ka rëndësi vendndodhja e shpimit?

Në disa raste, po. Piercings më të dukshëm do të shihen dhe mund të kenë një efekt në atë që njerëzit e tjerë mendojnë për fëmijën tuaj. Ka disa shkolla që do të zbatojnë një rregull për mos shpime ekzotike të trupit, por shumica e shkollave nuk u interesojnë vërtet për sa kohë që fëmija juaj nuk është plotësisht i mbuluar me piercing.
Në varësi të vendit ku fëmija juaj dëshiron të shpohet trupi i tij, është një ide e mirë të bëni pak kërkime vetë për të parë nëse ka ndonjë rrezik të qenësishëm ose problem të mundshëm që vijnë me shpimin. Shumica e piercings janë të sigurta, por mund të ketë disa piercing që kërkojnë pak më shumë kohë për t’u shëruar se të tjerët. Një piercing duhet të shihet si një angazhim afatgjatë edhe nëse është i lëvizshëm në të ardhmen. Shikoni Agjencinë Detare me 32 vjet përvojë sigurimi të përgjegjësisë për tatuazhe dhe shpim trupi për të marrë mbulimin e duhur me çmimin e duhur.

Mos hezitoni të ndani mendimet tuaja

Të ndash mendimet e tua për diçka të tillë si shpimi i trupit nuk është diçka për të cilën duhet të kesh turp. Nëse fëmija juaj po mendon të marrë shufra barku, shpim hunde apo edhe vathë të thjeshtë, ju duhet t’i shprehni gjithmonë mendimet tuaja në mënyrë të qetë dhe të mbledhur. Kjo do t’ju ndihmojë t’i jepni fëmijës një mendim të dytë dhe mund të ndihmojë në rritjen e një ndjenje besimi midis fëmijës dhe prindit. Thjesht mos u bëni shumë shtytës me opinionet tuaja dhe mos e detyroni fëmijën tuaj të mendojë ashtu siç mendoni ju. Ky është një nga gabimet më të mëdha që mund të bëni dhe do të prishë çdo ndjenjë besimi apo shoqërimi që keni me fëmijën tuaj.
Në vend të kësaj, mësoni të ndani mendimet tuaja dhe të jepni mendimet tuaja, por kuptoni se fëmija juaj ka çdo të drejtë të mos pajtohet me ju ose të ketë mendimet e veta për diçka. Mos u grindni me fëmijën tuaj nëse ai nuk është dakord me atë që thoni. Në vend të kësaj, mësoni të shihni anën e tyre të diskutimit dhe pranoni se një piercing është ajo që ata duan dhe se ata kanë arsyet e tyre.
Nëse dyshoni se fëmija juaj dëshiron thjesht një piercing, atëherë mund të mendoni t’i flisni për motivet e tyre për të marrë një të tillë. Nëse mund ta shtyni këtë për disa ditë, ka një shans që ata thjesht ta harrojnë atë. Megjithatë, nëse ata flasin me ju për këtë ditë pas dite për javë të tëra dhe vazhdojnë t’ju bindin me hulumtimin që kanë bërë për të larguar shqetësimet tuaja, atëherë ndoshta duhet të mendoni t’u jepni atyre leje.

Shenjat që tregojnë se fëmija juaj është serioz për të bërë një piercing

Ka mjaft shenja që tregojnë se fëmija juaj është serioz për të bërë një piercing, por më e rëndësishmja për prindërit është të jenë në gjendje t’ju bindin se ata kanë bërë shumë kërkime për këtë. Është e zakonshme që fëmijët të mendojnë të bëjnë diçka dhe t’i bëjnë prindërit e tyre ta rregullojnë atë. Për shembull, disa fëmijë që duan një piercing mund të kenë prindër shumë pranues, të cilët do të paguajnë për gjithçka, do të gjejnë sallonin e duhur dhe madje do të caktojnë një takim për fëmijën e tyre.
Megjithatë, nëse fëmija juaj e ka bërë vetë të gjithë këtë hulumtim dhe po tregon se është përgjegjës për këtë, atëherë mund të besoni se ai është serioz për të bërë një piercing. Nëse fëmija juaj ju ka treguar për të gjitha rreziqet, ka gjetur tashmë një sallon me reputacion dhe madje ka folur për motivet e tij për të bërë një piercing, atëherë kjo është një shenjë e mirë që ju mund t’i besoni atij. Nëse një fëmijë përpiqet të bindë prindërit për diçka të tillë, mund të jeni të qetë duke e ditur se nuk është një vendim i papritur që ai ka marrë brenda natës.
Në varësi të masës së ndihmës që i jepni fëmijës tuaj, mund të jeni gjithashtu në gjendje të thoni se ata janë seriozë sepse po kursejnë, po bëjnë punë shtesë ose madje po mendojnë të gjejnë një punë të përkohshme. Nëse ata e kuptojnë se paratë nuk vijnë lehtë dhe po bëjnë gjithçka që munden për të paguar vetë shpimin, atëherë kjo tregon se ata janë të motivuar dhe të gatshëm të bëjnë përpjekje. Kjo tregon se fëmija juaj është i gatshëm të punojë shumë për gjërat që dëshiron dhe nuk do t’u ankohet vetëm prindërve derisa t’ia dalë. Ky është një qëndrim i shkëlqyeshëm ndaj shpërblimit dhe duhet të konsideroni vërtet t’u jepni atyre leje nëse janë të gatshëm të bëjnë një milje shtesë.

Disa fjalë të fundit

Një nga gjërat më të rëndësishme që duhet mbajtur parasysh është ndershmëria e fëmijës suaj. Nuk është e lehtë t’u thuash prindërve se dëshiron të bësh diçka të tillë si një piercing, ndaj duhet të respektosh që ata ishin në gjendje të merrnin guximin për ta bërë këtë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për prindërit që janë pak më të rreptë. Pra, nëse fëmija juaj ka ardhur tek ju me një propozim dhe po ju shpjegon të gjitha kërkimet që ka bërë tashmë, atëherë mund të jeni të sigurt duke e ditur se fëmija juaj është serioz për këtë. Mos reagoni negativisht dhe jini mbështetës ndaj tyre.

  • Treda kalimtare – A ka pasur një modë me të cilën jeni lidhur si adoleshente dhe për të cilën më vonë jeni penduar? Merrni parasysh të ndani këtë përvojë personale. “Më kujtohet kur vendosa të … nuk po them që përvoja juaj do të jetë e njëjtë, por më vonë urova…” Kërkojini adoleshentit tuaj të marrë parasysh moda të tjera që kanë ardhur dhe kanë shkuar vitet e fundit.
  • Kompromisi – Gjeni një zgjidhje për të cilën mund të bini dakord të dy. Ndoshta do të pranonit një vath të tretë ose një unazë të kërthizës mbi një kokë vetullash. Pranoni një periudhë prove me tatuazhe të përkohshme ose këna. Eksploroni unazat me kapëse ose magnetike për buzën, hundën ose kërthizën dhe ngjitësin për hundën.
  • Pamja – Flisni se si pamja ndikon në përshtypjet e para. Kur adoleshentët duhet të vizualizojnë dhe të flasin se si mund të merret një tatuazh ose piercing, kjo e bën atë që mund të jetë një dëshirë kalimtare më “reale”. Shembujt përfshijnë takimin e vjehrrit të tyre për herë të parë, në dasmën e tyre; përgatitja për një intervistë pune; anëtarësimi në PTA, etj.

Uluni dhe dëgjoni. Merrni shënime, madje. Sa herë që djali ose vajza juaj vijnë në një pikë ndalimi, pyesni përsëri: “Dhe pse është kjo e rëndësishme për ju?” Bëjeni këtë dy herë dhe ka të ngjarë të zbuloni njohuri të rëndësishme rreth asaj se si ndihet fëmija juaj për më shumë sesa për zbukurimin e trupit.

  • Individualiteti — Kërkojini adoleshentit tuaj të marrë në konsideratë mënyra të tjera për të shprehur dhe shfaqur individualizmin dhe pavarësinë, të tilla si përmes shkrimit, zgjedhjes së veshjeve ose bizhuterive, modelit të flokëve ose ngjyrës, apo edhe në një zgjedhje pune me kohë të pjesshme. Pranimi i këtyre artikujve “të ndryshueshëm” mund ta ndihmojë adoleshentin tuaj të trajtojë individualizmin e tij ose të tij në mënyra më pak ekstreme.
  • Ndryshimi i modës — Është e lehtë të ndryshosh një veshje gardërobë, por është e vështirë të zhbësh një tatuazh ose llapë veshësh të thyer. Shprehni shqetësimin tuaj për qëndrueshmërinë e një piercing ose tatuazhi dhe krahasoni trendin me ndryshimin e modës. Ndryshimet e trupit janë një punë shumë më e madhe sesa heqja e xhinseve të vitit të kaluar.

Instinkti juaj mund të jetë “Absolutisht jo!” Si mund ta paraqisni pikëpamjen tuaj në një mënyrë që të respektojë nevojën në rritje të fëmijës tuaj për pavarësi dhe të shmangë nxitjen e sjelljes rebele? Do të jetë më mirë të merrni frymë thellë, të kontrolloni reagimin tuaj të fortë emocional dhe të pyesni: “Më tregoni më shumë se pse kjo është e rëndësishme për ju.”
Pasi ta keni dëgjuar adoleshentin tuaj në këtë mënyrë, është mirë të thuash: “Kjo nuk do të thotë se jam dakord, por me të vërtetë dua të kuptoj pse kjo ka kaq shumë rëndësi për ju.” Tani jeni në një pozicion shumë më të mirë për të vazhduar me një diskutim të qetë, racional që përfshin rrugë të hapura për diskutim:
Ashtu si të rinjtë e viteve 1960 shpreheshin me flokë të gjatë dhe rroba të pangopura, shumë nga adoleshentët e sotëm po përdorin shënjimin e trupit për të qenë “të ndryshëm” dhe për të shfaqur individualitetin e tyre. Një piercing ose një tatuazh është një mënyrë që adoleshenti juaj thotë: “Unë jam duke u rritur dhe marr vendimet e mia, edhe nëse nuk ju pëlqen!”
Patti Skelton-McGougan është Drejtore Ekzekutive e Shërbimeve të Rinisë Eastside (YES). YES është një organizatë jofitimprurëse dhe një ofrues kryesor i shërbimeve të këshillimit të të rinjve dhe abuzimit me substancat në rajon. Që nga viti 1968, YES ka qenë një mjet shpëtimi për fëmijët dhe familjet, duke ofruar shërbime trajtimi, edukimi dhe parandalimi për të ndihmuar të rinjtë të bëhen të shëndetshëm, të sigurt dhe të mbështetur te vetja dhe familjet të jenë të forta, mbështetëse dhe të dashura. Ndërsa YES pranon sigurimin, Medicaid dhe ofron një shkallë rrëshqitëse, askush nuk largohet për pamundësi për të paguar. Për më shumë informacion, vizitoni YouthEastsideServices.org .
Edhe pse momente si kjo taksë durimi i shumicës së prindërve, ndjehuni krenar që adoleshenti juaj e ndau këtë dëshirë me ju. Vazhdoni të përqendroheni në atributet e tyre pozitive dhe mbani mend se ky është një person i lavdërueshëm në një udhëtim unik drejt moshës madhore. .

 • Shqetësimet shëndetësore — Ndani shqetësimet tuaja shëndetësore në lidhje me piercing dhe tatuazhe, por mos i ekzagjeroni ato. (Një telefonatë te mjeku i fëmijës suaj përpara bisedës do t’i shtojë autoritetin pohimeve tuaja.) Dhimbja është e dhënë dhe gjakderdhja, reaksionet alergjike dhe infeksionet janë një rrezik me çdo tatuazh ose piercing. Flisni sinqerisht se si mund të transmetohen rreziqe më serioze si hepatiti ose HIV në institucione të tjera përveçse në institucione me reputacion dhe të licencuar.
 • Koha – Kërkojini adoleshentit tuaj të mendojë për vendimin për një kohë të pranueshme reciprokisht dhe premtoni se do ta kontrolloni përsëri. Kur ta bëni këtë, mos harroni të bëni më shumë të dëgjuarit sesa të flisni ndërsa eksploroni nëse dhe si kanë ndryshuar ndjenjat e adoleshentit tuaj ndërkohë.

Kalo te përmbajtja
 
Shumica e adoleshentëve duan të luajnë me imazhin e tyre. Ata mund të ndryshojnë stilin e veshjes, të provojnë stile që mund të jenë krejtësisht të huaja për traditën familjare dhe t’i ngjyrosin flokët si një mënyrë për të bërë një deklaratë. Adoleshentët nuk kanë asnjë problem me përdorimin e trupit të tyre si një mjet për vetë-shprehje.
E njëjta gjë vlen edhe për tatuazhet dhe piercing. Adoleshentët mund të duan të shpojnë pjesë të trupit të tyre për një sërë arsyesh, jo vetëm për vetë-shprehje. Për këtë arsye, është e rëndësishme që prindërit të diskutojnë me adoleshentët e tyre të mirat dhe të këqijat e kryerjes së një tatuazhi ose shpimit të trupit të tyre.
Kanë qenë shumë vite më parë kur prindërit po debatonin nëse duhet t’u shponin veshët fëmijëve të tyre. Tani, adoleshentët po shpojnë gjuhën, vrimat e hundës, vetullat, kërthizën dhe madje edhe pjesën e pasme të qafës. Në pjesën më të madhe, sipas hulumtimeve, adoleshentët dhe prindërit janë në komunikim për vendimet që po marrin për tatuazhet dhe piercing. Megjithatë, me sa duket, rreth 13% e adoleshentëve kanë piercing për të cilat prindërit e tyre nuk janë në dijeni.
Sigurisht, nuk do të kalojë shumë kur adoleshentët të mbushin moshën 18 vjeç dhe në atë moment ata mund të bëjnë gjithçka që duan gjithsesi. Megjithatë, ekzistojnë disa rreziqe të rëndësishme të tatuazheve dhe piercings që prindërit dhe adoleshentët duhet të diskutojnë. Për shembull, ekzistojnë tre arsye kryesore pse tatuazhet dhe shpimet janë të rrezikshme:

 • Mund të ketë pakënaqësi me pamjen, madhësinë ose vendosjen e tatuazhit ose shpimit.
 • Mund të ketë komplikime fizike si reaksione alergjike dhe infeksione, ose me tatuazh ose piercing.
 • Adoleshentët e vendosin veten në rrezik për viruse të rrezikshme si Hepatiti dhe Virusi i Imunitetit të Njeriut (HIV) nëpërmjet procedurave të pahijshme dhe josterile të tatuazheve/piercing.

Përveç faktit që tatuazhet mund të jenë shumë të shtrenjta, sa më sipër janë arsye të rëndësishme për të diskutuar me adoleshentin tuaj. Është e rëndësishme ta ndihmosh atë të marrë një vendim të qartë, një vendim që merr parasysh të ardhmen e largët. Për shembull, në një moment në të ardhmen, adoleshenti juaj mund të mos e vlerësojë më tatuazhin që ai ose ajo bëri. Dhe procesi i heqjes së një tatuazhi është i gjerë dhe i shtrenjtë.
Gjithashtu, përveç disavantazheve të bërjes së një tatuazhi, është gjithashtu e nevojshme të diskutoni avantazhet – çfarë do të përfitojë adoleshenti juaj prej tij? Ndoshta ai ose ajo do të përjetojë kënaqësi, pranim nga bashkëmoshatarët, eksitimin nga miqtë e vjetër dhe një rritje të besimit. Mund të duket si një fillim në moshën madhore për adoleshentin tuaj. Në kulturën amerikane, ka shumë pak njohje për adoleshentët kur ata bëjnë kalimin nga fëmijëria në moshën madhore, ndërsa në kulturat e tjera është më e zakonshme. Bërja e një tatuazhi ose piercing mund të duket si një mënyrë për të shënuar kalimin e tij ose të saj në moshën madhore.
Disa gjëra që duhen mbajtur parasysh përpara se adoleshenti juaj të bëjë një piercing ose tatuazh:

 • Sigurohuni që adoleshenti juaj të jetë i përditësuar me imunizimet e tij ose të saj, veçanërisht me hepatitin B dhe tetanozin.
 • Planifikoni se ku do të ndihmoni të merrni kujdes mjekësor nëse piercing ose tatuazhi i adoleshentit tuaj infektohet. Nëse vëreni shenja infeksioni, të tilla si skuqje e tepërt, butësi rreth vendit të shpimit, gjakderdhje të zgjatur ose ndryshim në ngjyrën e lëkurës rreth zonës së shpimit, tatuazhi ose shpimi mund të jenë të infektuar. Nëse është kështu dhe nëse ka probleme të tjera, të tilla si ënjtje ose gjakderdhje e tepërt, dijeni paraprakisht se ku mund të shkojë adoleshenti juaj për të marrë kujdes mjekësor.
 • Nëse adoleshentit tuaj i bëhet një shpim i gjuhës ose i gojës, sigurohuni që dhëmbët dhe mishrat e tij ose të saj të jenë të shëndetshëm.
 • Sigurohuni që dyqani i tatuazheve/piercing është i pastër.
 • Bëni pyetje në lidhje me procesin e shpimit dhe tatuazhit në një dyqan përpara se adoleshenti juaj të vendosë të bëjë piercing ose tatuazh. Për shembull, a i lan duart personi që bën piercing me një sapun germicidal, vesh doreza të freskëta njëpërdorimshe dhe përdor instrumente ose instrumente të sterilizuara që hidhen pas përdorimit?
 • Në kohën e procedurës, adoleshenti juaj duhet të zbulojë nëse gjilpëra që përdoret është e re dhe se gjilpëra hidhet në një enë të veçantë të mbyllur pas shpimit ose tatuazhit.

Edhe pse prindërit mund të jenë të shpejtë për të thënë jo, bëni një bisedë të sinqertë me adoleshentin tuaj duke diskutuar të mirat, të këqijat dhe qëllimin themelor të adoleshentit tuaj. Bërja e një tatuazhi ose piercing është një vendim i rëndësishëm dhe meriton një bisedë të shëndetshme.

Leximi më tej

Post navigacion

 
‘Modifikimet e trupit’ si tatuazhet, shpimi në veshë dhe skarifikimi janë bërë një trend i zakonshëm, por adoleshentët jo gjithmonë mendojnë për pasojat afatgjata. Lëkura nuk fillon të rritet deri në moshën madhore, kështu që tatuazhet mund të shtrihen, zbehen apo edhe të bëhen të anashkaluara me kalimin e kohës. Ato janë të vështira për t’u modifikuar dhe akoma më e vështirë për t’u hequr.
Një raport i vitit 2010 zbuloi se 38 përqind e 18 deri në 29-vjeçarëve kishin të paktën një tatuazh dhe ne dyshojmë se shifrat janë rritur që atëherë. Tre në 10 të rritur kanë të paktën një tatuazh sot, që është rritur 20 për qind që nga viti 2012. Në një anketë të vitit 2014 me afro 2700 njerëz, 76 për qind mendonin se tatuazhet/piercingët kishin dëmtuar shanset e tyre për të gjetur një punë dhe 39 për qind mendonin se punonjësit me tatuazhet/piercing-et reflektojnë keq tek punëdhënësit e tyre.
Prindërit dhe adoleshentët gjithnjë e më shumë e gjejnë veten përballë temës së këtyre modifikimeve dhe drejtohen te një ofrues mjekësor për të paraqitur informacionin përkatës mjekësor. Akademia Amerikane e Pediatrisë kohët e fundit postoi një raport klinik për të ndihmuar ofruesit të kuptojnë më shumë rreth kësaj tendence në rritje. Si prind ose kujdestar, ja çfarë mund të bëni për të adresuar modifikimet e trupit me fëmijën tuaj:

 • Bëni një bisedë parandaluese me adoleshentin tuaj. Dyzet e pesë shtete kanë ligje që ndalojnë të miturit (nën 18 vjeç) të bëjnë tatuazhe dhe piercing pa lejen e prindërve. Në realitet, nëse një adoleshent dëshiron mjaftueshëm një tatuazh, ai do të gjejë një mënyrë. Si prind ose kujdestar, ky është një diskutim që mund të dëshironi të bëni paraprakisht me adoleshentin tuaj. Nëse ata sjellin temën e tatuazheve ose piercing-eve, përfitoni nga rasti për të biseduar me ta për pasojat e këtij vendimi dhe për t’i trajnuar për praktika të sigurta.
 • Trajtoni temën në një mënyrë jo konfrontuese. Ashtu si me të gjitha stërvitjet, qasja më e mirë është të mos jeni konfrontues gjatë paraqitjes së fakteve në mënyrë që ata të mund të marrin një vendim të informuar.
 • Theksoni qëndrueshmërinë e vendimit. Prindërit do të duan të sigurojnë që adoleshentët e tyre të njohin qëndrueshmërinë e vendimit dhe mund t’i këshillojnë ata të presin derisa të rriten dhe të mund të vazhdojnë pa pëlqimin.

Tatuazhet janë më të pranueshme në shoqëri se kurrë më parë. Një studim i fundit zbuloi se, pavarësisht nga qëndrueshmëria e tyre, 86 për qind e njerëzve që kanë një tatuazh nuk pendohen për ta bërë atë. Nëse një adoleshent zgjedh të ndjekë një modifikim, ja çfarë duhet të siguroheni që ata të mbajnë mend:

 • Bëni kërkimin. Çfarëdo që ata të vendosin, është e rëndësishme që fëmijët tuaj të kuptojnë rëndësinë e sigurisë dhe higjienës që lidhet me modifikimet e trupit. Kjo përfshin gjetjen e një studioje me reputacion me një artist të trajnuar siç duhet. Ata duhet të përgatiten për procedurën duke hulumtuar studio dhe praktikues të sigurt dhe me përvojë.
 • Keni një listë kontrolli të këshillave të sigurisë . Lëkura duhet të pastrohet dhe përgatitet siç duhet, dhe gjilpërat dhe boja duhet të jenë të pastra. Infeksionet janë një rrezik si për tatuazhet ashtu edhe për piercing. Përveç infeksioneve bakteriale, tatuazhet janë shoqëruar me transmetimin e hepatitit dhe HIV-it. Duhet të jeni të sigurt që imunizimet janë të përditësuara, veçanërisht hepatiti B, dhe se salloni është i licencuar dhe i pastër sa zyra e dentistit. Ju duhet të jeni në gjendje të shihni praktikuesin të lajë duart, të hapë paketimin e gjilpërës përpara jush dhe të hidhni çdo bojë të papërdorur.
 • Kujdesi pas është po aq i rëndësishëm. Pasi në shtëpi, është e rëndësishme ta mbani vendin të pastër. Në fund të fundit, është një birë me gjilpërë! Shikoni një ofrues të kujdesit shëndetësor nëse tatuazhi tregon shenja infeksioni si skuqje në rritje, dhimbje ose nxehtësi.

Bëni një përpjekje për të kujdesur dhe drejtuar adoleshentin tuaj dhe gjithmonë bëni kujdes shtesë për t’u siguruar që procesi – nëse ata zgjedhin ta ndjekin – është i sigurt. Kjo mund të paraqesë një mundësi tjetër për prindërit dhe kujdestarët që të prekin çështjet e rëndësishme që rrethojnë të gjitha vendimet e përhershme që adoleshentët po marrin në konsideratë.
Për më shumë informacion, vizitoni KidsHealth mbi tatuazhet e sigurta.
Jay Greenspan, MD, është kryetar i departamentit të pediatrisë në Spitalin Universitar Thomas Jefferson dhe kryepediatër në Spitalin AI DuPont për Fëmijë.
E drejta e autorit mbrohet nga Digiprove © 2022 Louise Smith

 
Ndërsa fëmijët tuaj rriten, aq më shumë do të duan të shprehen. Një mënyrë për ta bërë këtë është duke bërë një piercing. Biseda me fëmijët tuaj për piercing mund të jetë një bisedë e vështirë. Është e rëndësishme që të jeni të sinqertë me ta në lidhje me rreziqet dhe përfitimet e marrjes së piercings.
Shmangni debatin ose leksionin e adoleshentit tuaj
Nuk ka të bëjë vetëm me marrjen e piercing. Ju gjithashtu duhet të mendoni për kujdesin e mëvonshëm. Të gjitha piercings kërkojnë kohë për t’u shëruar, kështu që ato nuk duhet të merren lehtë. Nëse një person po mendon të bëjë një piercing. Një ditë për të ndihmuar adoleshentin tuaj është duke bërë kërkime rreth kuptimit të piercings, pasi ato nënkuptojnë gjëra të ndryshme për kultura të ndryshme. Hulumtoni llojet e ndryshme të opsioneve që janë në dispozicion për ta. Ju gjithashtu mund të flisni dhe të shikoni se si marrja e një piercing mund të ndikojë tek ata nga pikëpamja mjekësore nëse nuk është montuar siç duhet.
Nëse adoleshenti juaj është i interesuar të marrë një piercing, atëherë duhet të flisni me të për këtë fillimisht dhe të siguroheni që ata të kuptojnë se çfarë po hyjnë dhe pse duan ta bëjnë atë.
Të flasësh me adoleshentin për këtë vendim është tashmë një temë delikate. Ju nuk keni nevojë ta bëni edhe më të vështirë duke debatuar me ta ose duke u dhënë leksione për këtë. Thjesht do t’i bëjë ata të mbyllen dhe ju nuk do ta merrni mesazhin tuaj dhe nuk do ta kuptoni kurrë se si ndihen ata për këtë. Në vend të kësaj, duhet të flisni me ta për arsyet pse nuk dëshironi që ata të bëjnë piercing, madje duke sugjeruar përfitimet e pritjes derisa të rriten pak. Më e rëndësishmja, ju duhet të dëgjoni atë që ata kanë për të thënë.
Komunikoni me adoleshentin tuaj dhe vazhdoni bisedën
Dëgjoni dhe reagoni siç duhet
PSE ADOLESHENJA JUAJ MUND TË INTERESOHET TË BËJË NJË PIRCING?
Shumë prindër ende nuk janë të sigurt se si ta trajtojnë temën e shpimeve të trupit me fëmijët e tyre. Është e rëndësishme të flisni me adoleshentin tuaj për piercing sepse mund të jetë një çështje e ndjeshme për ta. Ata mund të mos duan të flasin për këtë me ju dhe kjo është në rregull, por ju duhet të përpiqeni të hapni një dialog. Është e rëndësishme që t’u tregoni atyre se e kuptoni dhe t’i ndihmoni të marrin vendime të informuara që mund të kenë ndikim në shëndetin dhe të ardhmen e tyre.

Ka shumë lloje të ndryshme të piercings që ju mund të merrni si një piercing industriale ari. Lloji që zgjidhni do të varet nga ajo që dëshironi të bëni me të. Për shembull, disa njerëz i veshin piercing-et e tyre si stoli, ndërsa të tjerët përdorin piercing për të treguar personalitetin e tyre ose besimet fetare.
Si prind, ju dëshironi që fëmija juaj të ketë informacionin e duhur në mënyrë që ata të marrin një vendim të informuar për veten e tyre. Edhe pse ju mund të flisni me ta për këtë, në fund të fundit varet nga ata se çfarë duan të bëjnë. Për fat të mirë, ka shumë informacione në dispozicion për ju të dy për të mësuar më shumë rreth piercings dhe kulturave nga vijnë ato.
Nëse jeni në gjendje të flisni me fëmijët tuaj për piercing, ata do të kenë më shumë gjasa të marrin këshillat tuaja në të ardhmen dhe të marrin vendime më të mira për veten e tyre. Ata gjithashtu do të kuptojnë se është në rregull që ata të bëjnë pyetje dhe se ju nuk po përpiqeni t’i kontrolloni ato.
NË FUND
Ofroni një mundësi për diskutim dhe shkëmbim informacioni
Nëse keni një adoleshent, atëherë me siguri ju është kërkuar nga ata të flisni për piercing. Nuk është e pazakontë që adoleshentët të dëshirojnë të bëjnë një piercing. Ata mund të kërkojnë një mënyrë për të shprehur veten ose thjesht mund të mendojnë se duket bukur. Cilado qoftë arsyeja, është e rëndësishme që të flisni me adoleshentin tuaj rreth piercing-eve përpara se ai të vendosë vetë se çfarë lloj piercing duan dhe ku duan. Këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë:
Kur flisni me adoleshentin tuaj për vendimin e tyre, është thelbësore që të dëgjoni atë që ata kanë për të thënë. Adoleshentët kanë mendime të ndryshme për piercing-et dhe është e rëndësishme të kuptojmë pse i duan ato. Bërja e kësaj do t’ju bëjë të vetëdijshëm për ndjenjat e tyre dhe do t’u tregoni atyre se po i merrni parasysh ndjenjat e tyre. Në fund, mënyra më e mirë për të reaguar siç duhet kur flisni me adoleshentin tuaj për piercing është duke dëgjuar, kuptuar dhe respektuar mendimin e tyre.
Twitter | Facebook | Bloglovin | Instagram | Pinterest
Post Bashkëpunues